Ezt a receptet angolszász oldalakon olvasott egyéb receptek ihlették...Bedörzsölős módszeren angolul dry rub on alapul. Többször elkészítettem ezt egy Weber spirit gáz grill készüléken indirekt grillezéssel (110°C. ) 7 órán át és az eredmény mindig meggyőző lett. Nem dobtunk ki oldalast :)
Összetevők:
A rub-hoz
- 1 csésze barna cukor 250 ml (cca 180g)
- 1/2 csésze só (durvább szemcséjű)
- 2 evőkanál füstölt pirospaprika 30 ml 11 g
- 2 evőkanál sima pirospaprika 30 ml 11 g
- 2 evőkanál durvára őrölt bors 7g
- 1/2 evőkanál kömény
- 1/2 evőkanál vöröshagyma por
- 1/2 evőkanál fokhagyma por
- 1 teáskanál cayenne bors
- 1 teáskanál őrölt koriander
A sütéshez
- 5 kg sertésoldalas (nem túl vastag sajnos én a második esetben erre nem figyeletem lásd a képet alul)
- 1 doboz sör
Elkészítés:
- A rub összetevőit alaposan össze kell keverni egy tálban
- Az oldalast alaposan be kell dörzsölni mindkét felén és minimum 24 órára zsirpapírba csomagolva pihentetni a hűtőben
- A sört egy nyitott edénybe helyezve az indirekt zónába kell helyezni
- Az oldalasokat szépen sorban az indirekt zónára kell tenni és 110 fokos hőmérsékleten kb 7 órán keresztül sütni, időnként sorrendet cserélni